Watervrij zijn legt de basis voor veilige, leuke en succesvolle zwemlessen
- Remco
- 27 jan
- 1 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 31 jan

Waarom is watervrij zijn belangrijk?
1. Vertrouwen opbouwen
Kinderen die watervrij zijn, voelen zich ontspannen en zeker in het water. Dit vertrouwen maakt het leren van nieuwe vaardigheden, zoals drijven en zwemmen, veel gemakkelijker.
2. Angst verminderen
Als een kind angstig is, kan dat het leerproces vertragen. Watervrij zijn zorgt ervoor dat kinderen minder bang zijn voor spetters, kopje-onder gaan of drijven.
3. Snellere vooruitgang
Kinderen die comfortabel zijn in het water, pakken de lessen sneller op en halen eerder hun diploma.
Wat leren de kinderen in het eerste groepje?
Watervrij worden
Speels kennismaken met water: Door de kinderen te laten spetteren.
Onderwater: Door middel van spelletjes leren we de kinderen om het gezicht in het water te steken en te wennen aan water over het hoofd. We maken het leuk door bijvoorbeeld bellen te blazen.
Stap-voor-stap benadering: We bouwen het vertrouwen op in fases. We beginnen bijvoorbeeld aan de hele ondiepe kant van het water waar ze zich veilig voelen.
Positieve ervaringen: We moedigen en de kinderen aan en belonen de kleine successen met complimentjes zodat waterplezier voorop blijft staan.
Leren drijven. Veiligheid
Drijven is een fundamentele zwemtechniek die de basis vormt voor andere zwemslagen, zoals de schoolslag, rugslag, borstcrawl en rugcrawl. Het leert kinderen hoe ze hun lichaam in balans kunnen houden in het water.
Drijven helpt ook kinderen om te leren ontspannen in het water.
Door te leren drijven, voelen kinderen zich comfortabeler in het water. Dit vermindert angst en bevordert een positieve houding tegenover het zwemmen.
Tijdens het drijven leren de kinderen hoe ze hun ademhaling onder controle kunnen houden, wat essentieel is voor alle zwemslagen.